5 otázek na našeho jednatele prof. Schlößera

Professor Schlosser

Po prvních osmi měsících ve funkci jednatele společnosti Schwank jsme se prof. Dr.-Ing. Friedhelma Schlößera zeptali na jeho dojmy z firmy, oboru a na aktuální události a jejich pozadí. Tento promovaný strojní inženýr je ve firmě Schwank odpovědný mj. za vývoj, výrobu a nákup. Klidně a věcně jako obvykle nám odpovídá ve své kanceláři.

Po prvních osmi měsících ve funkci jednatele společnosti Schwank jsme se prof. Dr.-Ing. Friedhelma Schlößera zeptali na jeho dojmy z firmy, oboru a na aktuální události a jejich pozadí. Tento promovaný strojní inženýr je ve firmě Schwank odpovědný mj. za vývoj, výrobu a nákup. Klidně a věcně jako obvykle nám odpovídá ve své kanceláři.

My: Pane prof. Schlößere, po osmi měsících jste se ve firmě Schwank zřejmě už zabydlel. Jaký z ní máte zatím dojem?

Prof. Schlößer: „Dobrý“ je skoro slabý výraz. Skutečně mi dělá radost pracovat ve středně velké a absolutně úspěšné firmě s takovou mezinárodní působností. Práce zde má velmi rodinný a kolegiální charakter a je velmi vzdálená od neefektivní politiky. Zde najdete mozek, srdce a ruce a také kontakt s kolegy pracujícími v terénu a mezinárodními dceřinými společnostmi je přátelský a efektivní.

My: Ve firmě Schwank se aktuálně chystá mnoho novinek a jak obor, tak i zákonné podmínky, na které musí firmy reagovat, se mění. Kde vidíte firmu za tři roky?

Prof. Schlößer: Protože v oblasti výzkumu a vývoje ovlivňujeme budoucnost naší branže rozhodujícím způsobem, nepotřebuji naštěstí věšteckou kouli, abych tuto otázku mohl zodpovědět. Zásadní je třeba pro naše zákazníky ještě více zatraktivnit naše klíčové produkty. Budeme tedy výkon, účinnost a spolehlivost našich produktů důsledně zvyšovat a překračovat zákonné požadavky tak, aby se naši zákazníci mohli po mnoho let radovat z užívání našich produktů. Myslím, že jako jednička na trhu jsme to dlužni našim zákazníkům i sami sobě. Kromě klíčového obchodu se naše spektrum produktů a služeb výrazně rozšíří. Požadavek na takovou jedničku na trhu je, aby perfektně ovládala oblast vytápění, klimatizace, větrání a nabízela systémová řešení. A to také z hlediska zvyšujícího se podílu obnovitelných energií.

My: Co jsou největší výzvy, kterým bude firma muset čelit na cestě k dosažení svých strategických cílů během tohoto období?

Prof. Schlößer: Nabízet našim zákazníkům optimální systémová řešení je již velká výzva. Zde je třeba soustředit se na dvě oblasti: na jedné straně rozumně a pečlivě zlepšovat stávající produkty a současně stejně šikovně rozšiřovat spektrum produktů. Sem patří také zvýšení významu profesionálního poradenství při prodeji a obsáhlá a kvalitní školení – jak pro naše zaměstnance, tak i zákazníky. A aby to nebylo nudné, platí to samozřejmě také pro trhy mimo Německo. Zde platí částečně zcela jiné zákonné, technické a meteorologické podmínky, které musíme samozřejmě zohlednit stejně tak, jako ty na našem německém domácím trhu.

My: V mnoha oborech nabývá na významu pokračující digitalizace. S tím je často spojena změna požadavků, které zákazníci kladou na své dodavatele. Jaké změny přinese tento trend s ohledem na zákazníky firmy Schwank a jak se Schwank této změně postaví?

Prof. Schlößer: Vliv digitalizace je obrovský. Ale ne až od té doby, kdy se stalo módním pojmem téma Průmyslu 4.0. Naši zákazníci například již dnes dostávají nabídky kompletně vypracované a přizpůsobené přesně jejich individuálním požadavkům – a to během velmi krátké doby. Ve většině případů se to provádí prostřednictvím informační a počítačové techniky, která využívá našich dlouholetých, praktických zkušenosti. Až s těmito zkušenostmi se digitální technika stává skutečně dobrou. Na druhé straně jsou i naše produkty stále více digitální. Kromě interních ovládacích a regulačních okruhů, které nám pomáhají zvyšovat účinnost našich produktů, komunikují naše produkty přes digitální sběrnicové systémy mezi sebou i s řídícími systémy budov našich zákazníků. A zavedení našeho nového ERP systému na počátku roku 2017 také v zájmu zákazníků digitálně zlepší kompletní zásobovací řetězec. Umíme to totiž i „digitálně“.

My: Během své dosavadní kariéry jste pracoval také pro podniky v oblasti obnovitelných energií. Nyní pracujete pro firmu, jejíž paleta produktů je z velké části poháněna plynem. Jaké změny očekáváte u trhu s plynem a oboru průmyslové klimatizační techniky?

Prof. Schlösser: Myslím, že jsem s ohledem na obnovitelné energie pro naši firmu udělal několik důležitých zkušeností. Na jedné straně při zavádění produktů založených na obnovitelných energiích. Pracoval jsem například pro známé firmy jako Vaillant a Buderus, jejichž produkty jsou – podobně jako ty naše – z velké části založené na spalování plynu. Také zde bylo toto téma nejprve nepohodlné, navíc s ním nebyly vlastní zkušenosti. A dnes patří využívání solární energie jak v oblasti solární tepelné energie, tak i fotovoltaiky k absolutnímu stavu techniky. Jiná oblast se týká mých zkušeností s oblastí větrné energie. Klíčovým tématem je tam ukládání vytvořené energie. Možnou cestou je technologie výroby plynu z nevyužité elektrické energie získané z větru [plyn z větru] a ukládání ve stávajících sítích zemního plynu. Buď přímo jako vodík, nebo metanizovaný na CH4. To dává plynu a průmyslu plynových zařízení reálnou šanci regenerovat se a mít i po roce 2030 budoucnost. Abychom mohli tuto šanci využít, má kromě řešení technických témat existenciální význam také posílená a efektivní spolupráce národních a mezinárodních grémií. Ale i zde máme jako Schwank dobrou pozici.

Zpět

Více novinek

Používá se řešení vytápění a chlazení haly Schwank

Schwank zařazen mezi světové lídry na trhu

Novinky, Ocenění

Společnost Schwank je předním specialistou na průmyslové vytápění s mezinárodním dosahem. S více než 90letou historií je Schwank známý svými inovativními a komplexními řešeními pro průmyslové a komerční budovy.

Společnost Schwank na veletrhu v Brně prezentovala energetické inovace pro průmysl

Novinky, Ocenění

Na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně zaujal Schwank pozornost návštěvníků, když představil své nejnovější energetické inovace a řešení pro průmyslové a komerční prostory. Mezi hlavní témata patřilo vodíkové vytápění, průmyslové větrání a chlazení, elektrické infrazářiče a HVLS ventilátor MonsterFans.

Schwank slaví 90. výročí

Novinky, Ocenění

Společnost Schwank se za 90 let své existence proměnila v globálního lídra v průmyslovém vytápění a odborník na řešení pro větrání a chlazení. Její úspěch je dán nejen patentovanou technologií plynových infrazářičů, ale i strategickým vedením třetí generace rodiny. Společnost se nyní zaměřuje na energetickou transformaci, takže jejím hlavním cílem se stává vodík a elektrické vytápění. Od letoška nabízí první 100% vodíkový zářič a je průkopníkem v oblasti přechodu na obnovitelnou energii.

Schwank – specialista na průmyslové vytápění je lídrem na světovém trhu

Novinky, Ocenění

Přední německý ekonomický časopis WirtschaftsWoche zařadil společnost Schwank, specialistu na průmyslové vytápění a klimatizaci, do svého aktuálního žebříčku World Market Leader Index. Společnost Schwank se o tato místa dělí s významnými společnostmi, jako jsou Adidas, Bosch, Bayer, Siemens a Henkel.

Naše ocenění

Na co jsme hrdí

Ocenění „Die Welt Top 100“ pro společnost Schwank GmbH.
Ocenění „The Best of German Mittelstand“ pro společnost Schwank GmbH.
Ocenění „Industriepreis 2017“ pro společnost Schwank GmbH.
Ocenění „Großer Preis des Mittelstandes“ pro společnost Schwank GmbH.