Nákladově efektivní vytápění historické budovy

Dunkelstrahler statt Kesselanlage

Decentralizované tmavé zářiče modernizují zařízení s ústředním kotlem

Decentralizované tmavé zářiče modernizují zařízení s ústředním kotlem

Již více než 50 let vyrábí společnost Biffar GmbH & Co. KG ve falckém Edenkobenu bezpečnostní, kvalitní a individuální vstupní dveře, přístřešky a hliníková okna. Tento středně velký podnik vyrábí odjakživa v téměř stejných výrobních halách, pouze sklad a oblast příjmu zboží jsou novějšího data. „Pro tradiční výrobní provozy to není nic zvláštního,“ prozrazuje odborník na modernizace Torsten Koopmann ze Schwank GmbH. „Stávající výrobní plochy je často nutné modernizovat v běžném provozu. Pouze málo firem si z prostorových důvodů může dovolit kompletně nově postavit úseky hal a přestěhovat tam výrobu. Pro většinu z nich by stavba nové budovy znamenala přerušení výroby na několik měsíců.“

V Biffaru je to podobné. Zatímco výrobní stroje, lakovna nebo oblast galvanovny jsou moderní, zůstala stavba až do doby před několika lety nedotčená. Až kvůli neustálému zvyšování nákladů na energie a stále častější údržbě starého zařízení byla nezbytná modernizace. Výrobní oblasti a sklad s vysokými regály se vytápěly nepřímo poháněnými horkovzdušnými jednotkami. Za přípravu teplé vody byl odpovědný 750 kW kotel provozovaný s dřevěným odpadem z výroby. Jako vratný systém a pro zachycení špičkového zatížení byl navíc k dispozici další kotel s 1 500 kW poháněný zemním plynem. Na vytápěcí zařízení bylo připojeno také procesní teplo. Komplexnost ovládání vytápěcího zařízení a procesního tepla se rozumí samo sebou.

Během modernizace začal Biffar v roce 2014 hledat stejně tak účinné, jako i úsporné řešení vytápění, které by současně zjednodušilo ovládání a kontrolu regulace vytápění. A řešení našel u firmy Schwank. Odborník na vytápění a chlazení hal se seznámil s danými podmínkami a společně s Biffarem vypracoval logickou koncepci vytápění s infračervenými tmavými zářiči.

Do pěti úseků haly bylo zabudováno 21 izolovaných, vysoce výkonných tmavých zářičů typu calorSchwank. Zatímco oblasti výroby, dýhy a příjmu zboží byly vytápěny celoplošně, byl v jiných oblastech kladen důraz na zónové vytápění jednotlivých pracovišť. Vlastní truhlářská dílna byla rovněž vytápěna tmavými zářiči. Zde, kde odsávání prachu teplý vzduch dříve v podstatě ihned odvedlo pryč, je efekt vytápění zářiči nejcitelnější.

Michael Erb, vedoucí nákupu Biffar: „Mohli jsme kompletně nahradit 1,5 MW plynový kotel. Tmavé zářiče již v prvním roce, a ten pro nové vytápění začal až v březnu, ušetřily 19 % nákladů na energie. To se přesně kryje s údaji, které předem uvedl výrobce Schwank. Kromě toho jednoduché a přesné ovládání vytápění výrazně zjednodušilo naše technické vybavení budov. Také se zlepšilo pracovní prostředí pro naše zaměstnance.“

Po dohodě s vedoucím výroby byla montáž vytápění, plynového vedení a elektroinstalace provedena během běžné pracovní doby bez omezení výrobních procesů. Brigitte Biffar, jednatelka Biffar: „Montáž a uvádění do provozu probíhalo bezproblémově. Co mě obzvlášť potěšilo, že částka nabídky a faktury byla stejná a bez překvapení. Celkově jsme cítili a cítíme, že se nám dostalo kompetentního poradenství.“

Příštích 15 let nebude třeba ve firmě Biffar s vytápěním nic dělat. Uzavřením servisního balíčku se záruka Schwank prodlužuje v plném rozsahu a automaticky na 15 let.

Zpět

Více novinek

Používá se řešení vytápění a chlazení haly Schwank

Inovativní průmyslový vodíkový zářič geniumSchwank získal evropský patent

Novinky, Ocenění

Průmyslový vodíkový zářič geniumSchwank obdržel oficiální evropský patent. Tento milník potvrdzuje nejen jedinečnost a inovativnost systému, ale také posiluje jeho postavení v oblasti udržitelného průmyslového vytápění.

Schwank zařazen mezi světové lídry na trhu

Novinky, Ocenění

Společnost Schwank je předním specialistou na průmyslové vytápění s mezinárodním dosahem. S více než 90letou historií je Schwank známý svými inovativními a komplexními řešeními pro průmyslové a komerční budovy.

Společnost Schwank na veletrhu v Brně prezentovala energetické inovace pro průmysl

Novinky, Ocenění

Na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně zaujal Schwank pozornost návštěvníků, když představil své nejnovější energetické inovace a řešení pro průmyslové a komerční prostory. Mezi hlavní témata patřilo vodíkové vytápění, průmyslové větrání a chlazení, elektrické infrazářiče a HVLS ventilátor MonsterFans.

Schwank slaví 90. výročí

Novinky, Ocenění

Společnost Schwank se za 90 let své existence proměnila v globálního lídra v průmyslovém vytápění a odborník na řešení pro větrání a chlazení. Její úspěch je dán nejen patentovanou technologií plynových infrazářičů, ale i strategickým vedením třetí generace rodiny. Společnost se nyní zaměřuje na energetickou transformaci, takže jejím hlavním cílem se stává vodík a elektrické vytápění. Od letoška nabízí první 100% vodíkový zářič a je průkopníkem v oblasti přechodu na obnovitelnou energii.

Naše ocenění

Na co jsme hrdí

Ocenění „Die Welt Top 100“ pro společnost Schwank GmbH.
Ocenění „The Best of German Mittelstand“ pro společnost Schwank GmbH.
Ocenění „Industriepreis 2017“ pro společnost Schwank GmbH.
Ocenění „Großer Preis des Mittelstandes“ pro společnost Schwank GmbH.